Reiskosten

Coronavirus: Reiskostenvergoeding doorbetalen?

Datum: 23 maart 2020
Laatst bijgewerkt: 23 januari 2024
Door: Jacqueline Tuinenga
Op dit moment werken veel mensen in Nederland thuis. Zij hoeven dus niet te reizen voor hun werk. Maar hoe zit het dan met de reiskostenvergoeding als daar een vast bedrag per loonperiode voor is afgesproken? Mag je dit bedrag dan nog wel onbelast uitkeren? Het antwoord: ja, onder bepaalde voorwaarden.

NB: we hebben het in dit geval specifiek over de vaste reiskostenvergoeding. Werknemers die hun reiskosten declareren zullen dat in deze periode niet (of veel minder) doen. Zij hebben natuurlijk gewoon recht op een vergoeding voor de gedeclareerde kilometers mits die terecht worden gedeclareerd. 

Reiskosten tijdens langdurige afwezigheid
Als een werknemer langdurig afwezig is en een vaste reiskostenvergoeding ontvangt mag de werkgever de loonperiode uit en een volgende loonperiode deze vergoeding doorbetalen. De reden voor de afwezigheid doet er niet toe. Vakantie, ziekte, verlof of langdurig thuiswerken in verband met de coronacrisis leveren allemaal hetzelfde resultaat op: langdurige afwezigheid. Je mag dus op dit moment de reiskostenvergoeding waarschijnlijk nog doorbetalen. Maar over een paar weken niet meer. Komt de werknemer midden in de loonperiode weer naar het werk, kan de reiskostenvergoeding pas in de daar op volgende loonperiode weer worden uitgekeerd.

Voorbeeld
Ariane werkt sinds 16 maart thuis in verband met de coronacrisis. Zij ontvangt een vaste reiskostenvergoeding van € 150,00 per maand. Zij ontvangt met haar salaris in maart en april de reiskostenvergoeding maar in mei niet meer. Op 15 mei is de crisis voorbij. Ariane gaat weer naar kantoor. Zij ontvangt in juni weer een reiskostenvergoeding.

Aanvulling op dit bericht (20 april 2020):
In een besluit van 14 april 2020 heeft het ministerie van Financiën een versoepeling aangebracht met betrekking tot de betaling van de vaste reiskostenvergoeding. Als een werkgever een vaste reiskostenvergoeding aan medewerkers betaald, die vanwege de coronacrisis (bijna) volledig thuiswerken, dan mag hij deze vergoeding onbelast blijven betalen zolang de crisismaatregelen gelden.
Als de huidige maatregelen, met name zoveel mogelijk thuiswerken, worden verlengd op 21 april dan mag je ook na 28 april de vaste reiskostenvergoeding blijven betalen uitgaande van het reispatroon waarop deze vergoeding is gebaseerd.