Bokashi

Biedt de herziene Vrijstellingsregeling plantenresten meer mogelijkheden voor het maken van Bokashi?

Datum: 20 december 2019
Laatst bijgewerkt: 10 maart 2020
Door: Maurice Steinbusch
Er is veel te doen over Bokashi. Veel gemeenten zoeken methoden om van hun blad af te komen. Bokashi lijkt dan een mooie oplossing. Er wordt vaak gedacht dat de herziene Vrijstellingsregeling plantenresten hiervoor meer mogelijkheden biedt. Dit is echter een misverstand.

De wijziging van de regeling heeft namelijk uitsluitend betrekking op het op de bodem brengen van land- en bosbouwmateriaal, al dan niet na mechanische behandeling (zeven en verkleinen) ervan. Het opbrengen van materiaal na een andersoortige behandeling (waardoor het feitelijk niet meer is aan te merken als land- en bosbouwmateriaal), zoals Bokashi of composteren, valt niet onder de Vrijstellingsregeling. Hetzelfde geldt voor de tussenopslag van materiaal. Deze opslag valt niet onder de regeling als aan de eisen van de regeling, waaronder de afstandseis, wordt voldaan.

Samengevat kan dus worden gezegd dat het maken en het toepassen van Bokashi en compost binnen de Vrijstellingsregeling niet is toegestaan. Deze beide methoden vallen binnen de kaders van het Activiteitenbesluit of de omgevingsvergunning voor milieu.