Ziekteverzuim

Arbodienst: krijg je waarvoor je betaalt?

Datum: 1 november 2018
Laatst bijgewerkt: 31 januari 2020
Het gemiddelde ziekteverzuim in de cumelasector loopt de laatste jaren op. Bij mechanisch loonwerk is het ziekteverzuimpercentage in 2017 (voor het eerste ziektejaar) 35 procent hoger dan in 2015. Het ziekteverzuimpercentage in Nederland bedroeg in het eerste kwartaal van dit jaar maar liefst 4,9 procent. Mede door de griepepidemie is dit percentage sinds 2007 nog niet zo hoog geweest. Het gevolg: stijgende premies en hogere kosten. Heb jij het juiste arbopakket om niet voor verrassingen komen te staan?

Arbowet
Sinds 1 juli 2017 is de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) vernieuwd. De gewijzigde wet gaat onder andere uit van het ‘basiscontract arbodienstverlening’. Dit is een overeenkomst tussen werkgever en arbodienstverleners. Het basiscontract bevat de minimale eisen voor de arbodienstverlening: de rechten en plichten voor de werkgever, werknemer en bedrijfsarts. De overgangsregeling van één jaar is geëindigd per 1 juli 2018. Je moet nu aan alle verplichtingen vanuit de Arbowet voldoen om boetes van de Inspectie SZW te voorkomen.

Even wat boetes op een rij:
• Geen basiscontract: € 1500,-
• Basiscontract niet compleet: € 750,-
• Afspraken ondersteuning bij verzuimbeleid ontbreken: € 750,-
• Werkwijze bedrijfsarts ontbreekt: € 1500,-
• Attenderen werknemers op open spreekuur ontbreekt: € 1500,-

Arbodienst
Als werkgever ben je wettelijk verplicht om deskundige ondersteuning te regelen op het gebied van gezond en veilig werken. Deze deskundigheid wordt vaak ingehuurd via een arbodienst. Als je een verzuimpakket van een verzekeraar hebt, is dit meestal inbegrepen in dit pakket. De hoofdtaken van een arbodienst zijn het ondersteunen bij ziekteverzuim, het helpen bij re-integratie, het inventariseren van risico’s en het beperken ervan. Het uitgangspunt is te allen tijde de re-integratieverplichting conform de Wet verbetering poortwachter.

Soorten pakketten
Arbodiensten bieden vaak verschillende soorten pakketten, variërend van een ‘uitgekleed’ aansluittarief tot een compleet ingericht pakket. De dienstverlening van de verschillende soorten pakketten is niet anders, maar de financiering bij re-integratiekosten wel. Wist je dat een (twee jaar) zieke werknemer alleen al aan re-integratie circa € 8000,- kost? Denk hierbij aan kosten voor de casemanager, bezoeken van de bedrijfsarts, het opstellen van een plan van aanpak, de eerste-jaarevaluatie en vooral het gehele tweede-spoortraject. Een aansluittarief (meestal vanaf zo’n € 30,- per werknemer per jaar) lijkt in beginsel een voordelige variant. Zolang je geen langdurig zieken hebt, is dat ook zo. Krijg je een langdurige zieke werknemer, dan blijkt achteraf dat een compleet ingericht pakket toch een veel betere keuze zou zijn geweest.

Een rekenvoorbeeld
Stel, je hebt vijf werknemers en je kiest voor arbodienstverlening met enkel een aansluittarief van laten we zeggen € 30,- per werknemer per jaar. Je bent dan per jaar € 150,- aan arbodienstkosten kwijt. Zou je kiezen voor een compleet pakket (bij Cumela Verzekeringen circa € 105,- per werknemer per jaar), dan kost je dat € 525,- per jaar. Voor het aansluittarief bent je dus op voorhand per jaar € 375,- goedkoper uit.
Stel nu echter dat je een langdurig zieke werknemer krijgt die twee jaar ziek blijft. De re-integratiekosten bedragen € 8000,-. Bij een aansluittarief komen deze kosten dan geheel voor eigen rekening, terwijl bij een goed, compleet arbopakket deze kosten niet worden doorbelast. In deze situatie duurt het ruim twintig jaar voordat je deze kosten hebt terugverdiend.

Vergoeding interventies: kijk je arbopakket goed na!
Hierboven is een onderscheid gemaakt tussen een aansluittarief en een compleet pakket, maar in hoeverre is een compleet pakket ook daadwerkelijk een compleet pakket? Oftewel, worden wel alle re-integratieactiviteiten vergoed? In de praktijk blijkt dat dit niet altijd het geval is. Controleer daarom altijd welke activiteiten wel of niet worden vergoed!
Vaak zie je dat een verzuimverzekeraar ‘coulance-halve’ wil meebetalen aan de re-integratiekosten, maar voor hoeveel of voor welk deel is op voorhand niet altijd duidelijk. De verzekeraar maakt vaak een kosten-batenanalyse. Met andere woorden: als een zieke werknemer geen vooruitzicht heeft op herstel op korte termijn, zal een verzekeraar vaak minder geneigd zijn mee te financieren in de kosten. Kijk je arbopakket daarom goed na en vraag je arbodienst of adviseur in hoeverre de kosten voor re-integratie gedurende twee jaar ziekte worden vergoed.

Wist je dat bij het complete arbopakket bij Cumela Verzekeringen (€ 105,- per werknemer per jaar) alle re-integratiekosten worden vergoed (zolang deze re-integratieactiviteiten op advies van de arbodienst worden gevolgd)? Hiermee wordt voorkomen dat je als werkgever voor onnodige verrassingen komt te staan! Wil je hier meer over weten? Neemt dan gerust contact met ons op via (033) 247 49 65.