Vaste mest

Onafhankelijke monsternemer moet veilig werken

Datum: 25 september 2017
Laatst bijgewerkt: 11 maart 2020
Door: Hans Verkerk
Met ingang van 1 oktober 2017 mag alleen een onafhankelijk monsternemer nog vaste mest, die dikke fractie na mestscheiding van varkens- of rundveemest bevat, bemonsteren. Mede naar aanleiding van enkele ongelukken met shovels in opslagen van vaste mest eerder dit jaar heeft Cumela aandacht gevraagd voor de veiligheid van de onafhankelijk monsternemer.

Het is de verplichting van de werkgever van de onafhankelijk monsternemer dat hij zorgdraagt voor veilige werkomstandigheden voor zijn personeel. Omdat het bemonsteren van mest in een belangrijk deel van de gevallen ook plaats zal vinden bij onze leden, heeft Cumela aandacht gevraagd voor de veiligheid van werken. Het gaat hierbij zowel om de veterinaire veiligheid (in relatie tot mogelijke versleping van besmettelijke dierziekten), als om de veiligheid van de monsternemer zelf. Niemand wil immers een (ernstig) ongeval op zijn geweten hebben of meemaken.

Risicoanalyse en beheersmaatregelen
Op verzoek van Cumela heeft een hoger veiligheidskundige van Stigas een risicoanalyse gemaakt van het bemonsteren van de vaste mest en heeft hij voorstellen gedaan voor beheersmaatregelen. Samen met de werkgevers van de onafhankelijke monsternemers hebben we vervolgens twee veiligheidsinstructies gemaakt, respectievelijk voor de leverancier van de mest en voor de monsternemer.

Je kunt de instructies hier vinden:

  • Veiligheidsinstructie mestleverancier
  • Veiligheidsinstructie monsternemer

De onafhankelijke monsternemende organisaties hebben in het verplichte harmonisatieoverleg afgesproken dat zij zich allemaal aan deze instructies zullen houden, zodat ze niet concurreren op meer of minder veilig werken.