Vaste mest

Brieven RVO over waarschuwingen ontbrekende OMO-codes

Datum: 11 januari 2019
Laatst bijgewerkt: 12 februari 2020
RVO heeft waarschuwingsbrieven verzonden naar leveranciers van dikke fracties (en mengsels daarmee) in verband met het ontbreken van de OMO-code op de analyseresultaten. Bij de analyse van dikke fracties die bemonsterd zijn door de onafhankelijke monsternemer (OMO = onafhankelijk monsternemende organisatie) moet het laboratorium de code van de OMO opnemen op de analyseresultaten en meesturen met de analyseresultaten naar RVO.

De leverancier van de dikke fractie (dit kan ook een mestverwerker zijn) is verantwoordelijk voor alles rond de onafhankelijke monstername en dus (hoe vreemd misschien ook) voor het vermelden van deze code op het analyseresultaat. Het blijkt dat de laboratoria dit niet altijd juist of volledig hebben gedaan. Hierdoor krijgen leveranciers nu brieven met een waarschuwing. Deze waarschuwing is eigenlijk bedoeld voor het laboratorium.

RVO heeft aangegeven dat het ook gesprekken heeft gevoerd met de laboratoria, om ervoor te zorgen dat ze codes wel goed op de analyseresultaten opnemen en aan RVO melden.

Als leverancier (als u dikke fractie of mengsels daarmee verwerkt) of als vervoerder kan RVO je erop aanspreken. Als je wilt, kun je het betrokken laboratorium aansprakelijk stellen voor de boetes die RVO een volgende keer zou kunnen opleggen, wanneer het lab weer verzuimt om deze gegevens goed op de analyseuitslag te zetten.

De vervoerder hoeft de OMO-code niet te melden bij het inzenden van de VDM-gegevens.