Eerlijke mestketen

Samen werken in een eerlijke keten

Datum: 20 december 2017
Laatst bijgewerkt: 22 maart 2020
Door: Hans Verkerk
Minister Schouten van LNV heeft het Plan van Aanpak Mestfraude: 'Samen werken in een eerlijke keten' naar de Tweede en Eerste Kamer gestuurd. Jaap Uenk: “Onder druk is er nu uitstekend samen gewerkt in de mestketen. We markeren dit moment als een kantelpunt in meerdere opzichten. Het is zaak dat iedereen in de mestketen meedoet, zodat we eindelijk een gelijk en eerlijk speelveld in de mestmarkt krijgen. Ook het milieu en het imago van onze sector zijn hiermee gediend.”

Het plan is op maandag 18 december 2017 besproken met Minister Carola Schouten van LNV. De minister waardeert de wijze waarop de sectoren hebben laten zien dat ze een echte verandering willen en waardeert ook de actiepunten die daarvoor zijn uitgewerkt. In de brief aan het parlement onderstreept ze dat (zie de brief rechts op deze pagina).

Het plan begint met: “Naast een grote groep integere ondernemers in de mestketen, hebben we te maken met ondernemers die doelbewust frauderen. Deze fraudeurs zitten door de hele mestketen. … We hebben te lang alleen gekeken naar de rol van de overheid in regelgeving, controle en handhaving. Die rol blijft nodig, maar het hoort niet meer dan normaal te zijn dat ondernemers zich aan regelgeving houden en elkaar daar op aanspreken. … Brancheorganisaties realiseren zich dat de sector zelf aan zet is om fraude en verkeerd gedrag vanuit eigen gelederen aan te pakken en structureel op te lossen.”

Het doel van de brancheorganisaties gezamenlijk is, dat alle meststromen van mestproducent tot en met de eindafnemer keten breed worden geborgd en alleen nog lopen via gecertificeerde marktpartijen. Alle partijen in de keten zullen gecertificeerd moeten worden, niet alleen de leden van de branche-organisaties.

 

Het plan is op gedeeld in een aantal actielijnen:

  • Eerste lijn – Verandering cultuur, houding en gedrag
  • Tweede lijn – Private borging in de keten
  • Derde lijn – Ondersteuning door techniek
  • Vierde lijn – Samenwerking
  • Organisatie en financiën

Deze lijnen zijn in het plan uitgewerkt in 12 acties, zie de link naar het plan rechts op deze pagina.

 

Vervolg

De uitvoering van deze acties zal de komende twee jaar veel van de brancheorganisaties vergen en zal in de betrokken deelsectoren tot een daadwerkelijke verandering van houding, gedrag en handelen moeten leiden.

Cumela wil voor de acties waar zij voor aan de lat staat ook graag de input van leden krijgen en gebruiken. Dit geldt nog wel het meeste voor het opzetten van een certificeringssysteem. Dit moet namelijk in onze ogen geen papieren tijger, maar een stevig borgingsinstrument worden.

In het eerste nummer van Grondig in 2018 zullen we uitgebreid op de verschillende acties ingaan.