kiwa

Eerste certificaten reinigen mestopslag voor Appel Bouw en Beutech

Datum: 14 september 2018
Laatst bijgewerkt: 12 februari 2020
Kiwa heeft per 1 juli 2018 Appel Bouw en Beutech Agro uit Steenwijk als eerste bedrijven in Nederland gecertificeerd voor het veilig en verantwoord reinigen van mestopslagsystemen volgens BRL K906, ‘Reinigen van mestopslag’. Beide bedrijven ontvingen hun procescertificaat op vrijdag 14 september 2018 tijdens de beurs Agro Techniek Holland in Biddinghuizen. Aanleiding voor het ontwikkelen van de certificering was de behoefte om het reinigen van mestopslagen op een veel veiliger manier uit te voeren.

Henk Wierenga van Beutech Agro en Dick van Regteren namens Appel Bouw ontvingen hun certificaat uit handen van Annemieke van der Velden van Kiwa. Beide bedrijven zijn trots op het behalen van het certificaat. Nadat ze samen met Kiwa het certificeringstraject hebben doorlopen, is dit het tastbare bewijs dat ze aantoonbaar hun zaken op orde hebben voor wat betreft het reinigen van mestopslagen.

Henk Wierenga: “Wij willen dat er veilig wordt gewerkt aan de mestopslag. Met dit certificaat tonen we aan dat we procedures volgen die door Kiwa worden bewaakt. Zo garanderen we samen zo goed mogelijk de veiligheid van onze medewerkers en die van de boer.”

“Goed werk afleveren, is voor ons erg belangrijk, maar veiligheid staat voorop”, zegt Dick van Regteren namens Appel Bouw. “Met de invoering van dit certificaat en de bijbehorende eisen en procedures hoop ik dat er geen ongelukken meer rondom mestopslagsystemen plaatsvinden.” 

BRL K906 verschaft de noodzakelijke kaders van een eis in BRL 2344. BRL 2344 vereist dat het (laten) reinigen van een mestsilo voor bijvoorbeeld een inwendige inspectie of onderhoud aan de binnenzijde op een veilige manier gebeurt. Een mestopslagsysteem kan op twee manieren worden gereinigd: van buitenaf en van binnenuit. BRL K906 stelt eisen aan beide methoden. 

De aanleiding voor het opzetten van de nieuwe procescertificering was het relatief grote aantal ongelukken dat jaarlijks in mestopslagsystemen plaatsvindt, soms zelfs met dodelijke afloop. De Onderzoeksraad voor Veiligheid vond de potentiële gevaren rondom mestopslagsystemen eerder al reden om aan te dringen op aangescherpte regels en werkwijzen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid startte eerder dit jaar de campagne ‘Zero Accidents in 2020’ om daarmee het aantal ongelukken tot nul te reduceren.

Het College van Deskundigen (CvD)Agrotechniek is medeverantwoordelijk voor de totstandkoming van de nieuwe certificering. Een groot aantal betrokkenen uit de sector heeft meegedacht over de te stellen eisen en de werkbaarheid en uitvoerbaarheid ervan. Hans Verkerk, voorzitter van het CvD: “Leidraad bij de afwegingen was steeds dat het werk veilig moet plaatsvinden. Daaraan zijn geen concessies gedaan.” 

“Elk ongeluk in een mestopslag is er één te veel, zeker wanneer er iemand bij overlijdt”, zegt Annemieke van der Velden van Kiwa. “Ook wij streven naar nul ongelukken. BRL K906, waaraan ook wij een actieve bijdrage hebben geleverd, is een goede eerste stap om te komen tot een veiligere, maar toch werkbare methode voor het reinigen van mestopslagen. Ik ben blij dat we de eerste certificaten nu hebben kunnen uitreiken en ik hoop dat veel bedrijven dit goede voorbeeld volgen.”