Landbouwvoertuigen op de basisschool

23 maart 2011
Op dinsdag 22 maart 2011 is er in Cothen op basisschool de Toermalijn een verkeersles voor de groepen 7 & 8 gegeven door CUMELA Nederland.

 

De les bestond uit een theoriegedeelte in de klas en een praktijkgedeelte buiten op het parkeerterrein met een grote trekker en kipper combinatie van loonbedrijf Gradus vd Bos uit Doorn. Speerpunten waren de 'dode hoeken' en de 'zie jij mij, zie ik jou' actie om oogcontact te zoeken met de chauffeur van de trekker.

Voor veel leerlingen was het heel erg leuk om eens in zo'n grote trekker te zitten en van dichtbij zie je pas hoe groot de wielen en de kar zijn. En vooral hoe belangrijk het is dat je daar veilig afstand van houdt. Door de combinatie in een bocht op te stellen en medeleerlingen er om heen te laten fietsen, was goed te zien hoe groot de dode hoeken van zo'n combinatie zijn. En hoe lang het duurt voordat je een fietser in je spiegels kunt zien als hij dicht naast of achter de kipper en trekker fietst.

In bijgaande handreiking staat beschreven hoe een verkeersinstructie aan basisschoolkinderen ingevuld kan worden. De ervaring leert dat de groepen niet te groot moeten zijn om het effectief te houden. Afhankelijk van de begeleiding zou een groepje uit maximaal 15 kinderen kunnen bestaan; grotere groepen kunnen dan beter gesplitst worden.

Auteur: Ans de Bie