ZZP - Alle informatie over schijnzelfstandigheid

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit veroorzaakt nogal wat onrust bij zzp’ers en opdrachtgevers, omdat er nog veel onduidelijk is. Op deze pagina geven we je informatie en praktische tips om aan de slag te gaan en de kans op boetes en naheffingen te minimaliseren. Bekijk het beslis- en afwegingskader en bezoek de nieuwe website van de Belastingdienst (zzp - ja of nee?) voor actuele richtlijnen. Zorg dat je voor 1 januari 2025 de nodige voorbereidingen hebt getroffen​.

Werknemer of zzp'er?

In deze uitgebreide video vertellen we je meer over de handhaving rondom schijnzelfstandigheid en geven we een aantal praktijkvoorbeelden. Geen tijd om de video te bekijken, maar wil je wel luisteren wat Theo en Jacqueline te vertellen hebben? De opname is ook te beluisteren via Spotify.

Stappen: hoe bereid je je voor op handhaving?

Op deze pagina vind je stappen die je kunt nemen om je organisatie voor te bereiden.

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over schijnzelfstandigheid en de controle van de Belastingdienst.

Kenmerken van loondienst en zzp'ers

Op deze pagina zie je de kenmerken van loondienst en zzp'ers zoals omschreven door de Belastingdienst.

Veelvoorkomende fabels

Er bestaan veel misverstanden over zelfstandigen. Hier vind je enkele veelvoorkomende fabels.

Wat zijn de risico’s voor de zzp’er?

Als de Belastingdienst constateert dat er sprake is van schijnzelfstandigheid kan zij corrigeren voor ten onrechte genoten aftrekposten.

Vergelijking netto inkomen werknemer-zzp’er

Voor veel zzp’ers lijkt het aantrekkelijk om te werken als zelfstandige omdat er bruto meer geld binnenkomt. Is het financieel gunstiger om werknemer te zijn of zzp'er?