Werkbezoek Keijzer

Staatssecretaris Keijzer in gesprek met ondernemers over 'beter aanbesteden'

Datum: 13 februari 2019
Laatst bijgewerkt: 28 februari 2020
Door: Nico Willemsen
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat moet zorgen dat de uitwerking van de Actieagenda Beter Aanbesteden breed onder de aandacht komt van en wordt opgepakt door gemeenten en andere aanbestedende lagere overheden. Dit om onnodig clusteren en te dichtgetimmerde aanbestedingen te voorkomen. Deze boodschap kreeg staatssecretaris Mona Keijzer mee tijdens een werkbezoek aan AH Vrij in Wateringen.

De staatssecretaris was op uitnodiging van Cumela op bezoek bij cumelabedrijf AH Vrij. Eigenaar Jan Vrij liet de staatssecretaris zien hoe het bedrijf dankzij een houtgestookte kachel al los is van het aardgas en met zonnepanelen de helft van het eigen stroomverbruik opwekt. Voor Vrij is het hout stoken echt circulair werken, omdat hij zelf hout verzamelt en verwerkt dat vrijkomt bij snoeiwerkzaamheden.
Het belangrijkste doel van het bezoek was met de staatssecretaris in gesprek gaan over de problemen waar ondernemers op stuiten bij het aannemen van werk. Daarvoor was op het bedrijf van Vrij een rondetafelgesprek georganiseerd met verschillende ondernemers en partijen die met het aanbesteden te maken hebben.

Clusteren van werk
Tijdens het gesprek kwamen verschillende problemen op tafel waar de ondernemers in de praktijk tegenaan lopen. Zoals het clusteren van werk, waardoor ondernemers te maken krijgen met veel grotere projecten, waar soms ook allerlei extra opdrachten aan gekoppeld worden. Dit is ongunstig voor MKB-bedrijven: als het bedrijf de opdrachten al aankan, legt een project daardoor een te groot beslag op de capaciteit van het bedrijf. Het gevolg kan zijn dat de onderneming andere opdrachten niet aanneemt daardoor kwetsbaarder wordt, omdat het van minder opdrachtgevers afhankelijk is.

Onvoldoende kennis
Een ander probleem dat op tafel kwam, is het gebrek aan kennis om voldoende MKB-vriendelijk aan te besteden. De bedrijven merken dat er bij lagere overheden onvoldoende kennis is van procedurele aanbestedingsmogelijkheden én van het vakgebied. Bedrijven zien de ontmoetingen of marktconsultaties al als een vooruitgang, maar merken op dat dit nog meer navolging mag krijgen.

Bouwteam
Tijdens het gesprek werd ook een pleidooi gehouden om vaker na te denken over het werken met bouwteams bij grotere projecten om de kennis van de markt te benutten. In een bouwteam, waar architect of ingenieursbureau en opdrachtgever en opdrachtnemer samenwerken, kunnen de partijen veel meer gebruikmaken van de aanwezige kennis.

Werken volgens actieagenda stimuleren
Alle aanwezigen vroegen bij de staatssecretaris aandacht voor het stimuleren van het werken volgens de actieagenda Beter Aanbesteden. Ze vinden dat Gemeenten en lagere overheden veel meer de mogelijkheden uit de Aanbestedingswet moeten gebruiken en niet alles volgens een dichtgetimmerd protocol in de markt zetten. Het zou volgens de ondernemers goed zijn als de staatssecretaris dit bij deze partijen onder de aandacht blijft brengen en stimuleert dat ook op lagere niveaus de actieagenda Beter Aanbesteden wordt nageleefd.

Ruimte benutten
De staatssecretaris hoorde de voorbeelden met interesse aan en beloofde te kijken hoe ze met de aanjager van het actieprogramma Beter Aanbesteden kan komen tot een betere naleving van de regels en vooral een beter gebruik van de ruimte die regels bieden. Niet om zaken dicht te timmeren, maar om te komen tot de best mogelijke uitvoering, waarbij publiek geld zo efficiënt mogelijk wordt ingezet.