De Boer Burgum wint verkiezing CUMELA-Onderneming van het Jaar 2016

13 januari 2016
Na een spannende finale met nog een laatste zaalopdracht heeft de jury De Boer uit Burgum gekozen tot CUMELA onderneming van het Jaar 2016. De verkiezing was het slotakkoord van de twee inspiratiedagen voor leden van CUMELA Nederland. De twee andere genomineerden Quartel uit ’s Gravenzande en Van Wijlen uit Sprang Capelle verdienden de tweede prijs.

De prijzen werden aan het eind van de tweedaagse in Ermelo uitgereikt door juryvoorzitter Jacco Vonhof, voorzitter van VNO-NCW Midden en directeur van Schoonmaakbedrijf NOVON. De jury bestond verder uit Iris Bouwers, lid dagelijks bestuur van het NAJK en Hans Hendriks, voormalig registeraccountant bij Deloitte. Voor De Boer had de jury een cheque van € 2.500,-, de twee andere bedrijven kregen een cheque ter waarde van € 1.000,- overhandigd.

De jury motiveerde haar keuze voor De Boer met een aantal lovende woorden. Zo roemden zij de duidelijke en bijna eigenzinnige visie van ondernemer Heinze de Boer. “Hij weet niet alleen goed waar hij heen wil, maar vooral ook wat hij niet wil. Door zijn keuze voor digitaal werken kan hij relevante toegevoegde waarde bieden aan zijn klant. Belangrijk is dat hij altijd op zoek is naar innovatieve oplossingen. Wat hem onderscheidend maakt is dat hij innovaties ook wil delen met de sector.” Illustratief noemde de jury de manier waarop hij de zaalopdracht wist om te draaien van een opdracht voor de jury in de start van een nieuwe onderneming die hij direct bij de zaal kon promoten.

Begin oktober 2015 meldden zich 18 ondernemingen als kandidaat voor de verkiezing. Een selectiecommissie stelde daaruit een shortlist samen waaruit na een aantal extra checks en gesprekken met medewerkers van CUMELA Nederland en een vertegenwoordiging van de jury, drie bedrijven werden genomineerd. Deze drie bedrijven; Heinze de Boer BV uit Burgum, Klaas Quartel BV in ‘s Gravenzande en Van Wijlen BV in Sprang Capelle, kregen tijdens de inspiratiedagen een opdracht waarna de jury tijdens de bijeenkomst haar definitieve keuze maakte.

Het thema van de verkiezing is ‘IJzersterk naar Morgen!’, niet geheel toevallig het thema dat CUMELA Nederland, de brancheorganisatie voor ondernemers in groen, grond en infra, momenteel hanteert om richting te geven aan de ambities van cumelabedrijven. Van uitvoerders met vakmensen en sterke machines naar ontzorger en partner van opdrachtgevers om de toegevoegde waarde van de ondernemingen beter te vermarkten. Bij de verkiezing draaide het vooral om ‘toekomstgerichtheid en –bestendigheid’ van de genomineerden. Belangrijke vragen die de jury beantwoord wilde zien waren: Waar wil de onderneming over vijf jaar staan? Welke stappen moeten daarvoor genomen worden? Welke acties lopen al? Wat zijn de resultaten? Hoe wordt gecommuniceerd met medewerkers? Met klanten? Met stakeholders? De belangrijkste vragen om de drie genomineerden langs de meetlat te leggen.

De verkiezing CUMELA-Onderneming van het Jaar 2016 vond plaats tijdens de jaarlijkse Inspiratiedagen voor lidbedrijven en genodigden, gehouden in Ermelo. Ruim 300 ondernemers, bedrijfsopvolgers en senior-ondernemers van cumelabedrijven bezochten deze editie van de Inspiratiedagen 2016.

Profiel van de drie genomineerden:

Heinze de Boer BV in Burgum is heeft zich volledig gespecialiseerd in grondverzetwerkzaamheden en kiest daarbij heel bewust voor onderaanneming. Opdrachtgevers zijn voornamelijk uit aannemers die werkzaam zijn in de grond, weg- en waterbouw. Eén van de zaken waar De Boer ijzersterk mee bezig is, is digitalisering van grondstromen.

Firma Klaas Quartel in ’s-Gravenzande wordt geleid door Klaas, Thijs en Chris Quartel. Het bedrijf is voornamelijk actief in de glastuinbouw en ondanks dat deze markt krimpt en het aanbod van werk in Nederland terugloopt, heeft Quartel deze neergaande spiraal doorbroken door in goed contact met klanten te blijven en door uitbreiding in het buitenland te zoeken.

Van Wijlen in Sprang Capelle vierde in 2014 het 80-jarig bestaan. Het bedrijf richt zich in de breedte op de werkvelden infra, milieu, sport en groen. Eén van de sterke punten van Van Wijlen is dat ze niets voor lief nemen: ze willen continu verbeteren. Daarnaast zijn ze voortdurend bezig aan de doorontwikkeling van de automatisering.

 

 

Auteur: Toon van der Stok