Pas op voor spookfacturen

6 augustus 2019
Er zijn verschillende vormen van factuurfraude. Oplichters kunnen echte facturen onderscheppen, ze kunnen offertes opstellen die lijken op echte facturen of ze sturen nepfacturen voor niet geleverde diensten/ producten. Zorg dat u geen slachtoffer wordt!

Gewijzigde facturen
Een oplichter onderschept een factuur via de post en wijzigt het rekeningnummer. Of een hacker wijzigt het rekeningnummer op een digitaal factuur. En voor u het weet maakt u geld over naar een fraudeur in plaats van uw debiteur. Twijfelt u of uw factuur is aangepast? Lees dan deze tips op deze website.

De factuur blijkt een offerte te zijn
Dit is een aanbieding die eruitziet als een factuur. Maar uit de kleine lettertjes blijkt dat het gaat om een aanbieding.
In dit geval hoeft u dus niet te betalen. Wanneer u wel betaalt, gaat u een overeenkomst aan met de afzender. Het sturen van zulke spookfacturen is strafbaar: de afzender mag niet op een verkapte wijze vermelden dat het een offerte betreft.

Een factuur zonder tegenprestatie
U ontvangt een factuur zonder dat u opdracht heeft gegeven tot levering van goederen of diensten. Het kan zijn dat er sprake is van een administratieve vergissing of van kwade opzet.
Van belang is dat u bij de afzender de reden van de factuur opvraagt. De afzender moet kunnen aantonen dat er een overeenkomst met u is, en dat u vooraf bent geïnformeerd over de inhoud van de overeenkomst. Zonder dat bewijs heeft u geen betaalverplichting. Ook het sturen van dergelijke spookfacturen is strafbaar.

Meld fraude
Mocht u er achter komen dat u te maken heeft met factuurfraude, meldt dit dan onmiddellijk bij uw bank en doe aangifte bij te politie. Mogelijk is het geld nog niet doorgesluisd en kan de rekening nog bevroren worden. Het is niet mogelijk om uw bank hiervoor aansprakelijk te stellen, ook niet wanneer zij een naam en bankrekeningnummercheck aanbieden. Degene die een betaalopdracht geeft is zelf verantwoordelijk voor het gebruik van de juiste IBAN.

Meer informatie
Heeft u nog vragen? Neem contact op met de Ondernemerslijn via tel: 033 - 247 49 99 per e-mail ondernemerslijn@cumela.nl.
 

Auteur: Marijke Dorresteijn
Bron: Fraudehelpldesk