bouwplaats

Een dodelijk ongeval in cumelasector

Datum: 28 februari 2020
Laatst bijgewerkt: 19 maart 2020
Door: Corina van Zoest-Meester
Over 2019 telt de cumelasector een dodelijk slachtoffer. Dat komt naar voren uit de inventarisatie van Stigas op basis van nieuwsberichten. Eerder gaven we aan dat dit er nul waren, maar dat bleek niet te kloppen.

Acht dodelijke ongevallen telde de agrarische en groene sector over 2019. Wat een verdere daling inhoudt ten opzichte van 2018, toen het er nog veertien waren. Dit komt naar voren uit de telling van Stigas, op basis van nieuwsberichten. In de cumelasector werd een dodelijk ongeval geteld. "Dat moet omlaag naar nul", aldus Cumela.

De meeste ongevallen vonden plaats met machines. "In drie gevallen ging het om een aanrijding en in drie gevallen om een beknelling." Twee andere ongevallen vonden plaats met een silo. Van de ongevallen vonden er vijf plaats in de akkerbouw, twee in de melkveehouderij en één ongeval vond plaats in de sector hoveniers- en groenvoorziening. Naast deze ongevallen vond er nog een ongeval plaats met een monteur die aan een ULO-cel bij een fruitbedrijf kroop.

"Elk ongeval is er één te veel. Veiligheid moet top of mind blijven. Dat start op je eigen bedrijf: bespreek gevaarlijke situaties met elkaar, leer van wat er misging en onderschat niet wat er mis kan gaan", zo zegt Wim van Boomen, bestuurder bij LTO Nederland en werkgeversvoorzitter bij Stigas. Dat blijft ook de boodschap aan cumelasector, zodat er ook volgende jaar geen dodelijke slachtoffers te melden zijn. 

Platform Zer Accidents 
Om het aantal dodelijke ongevallen terug te dringen zijn Agrifirm, AVIH, CNV Vakmensen, Cumela, Fedecom, FNV, ForFarmers, Inspectie SZW, LTO Nederland, Nevedi, Nijhof-Wassink, RIVM, VBNE, Branchevereniging VHG, Stigas en ZuivelNL aangesloten bij het platform Zero accidents om de veiligheid en het veiligheidsgedrag in de sector te verbeteren. In juni 2018 tekenden partijen een intentieverklaring voor nul dodelijke ongevallen in 2020. Afgelopen jaar organiseerden de partijen diverse activiteiten. Er is een veiligheidsscan, een toolkit en filmpjes met persoonlijke verhalen. In september 2019 was de eerste ‘Veilig op 1’ week.