Inschrijving examen R-DLP geopend

9 mei 2018
CROW publicatie 132 vervalt per 1 januari 2019 en hiervoor komt CROW publicatie 400 in de plaats. In de CROW 400 is er sprake van de kwalificatie R-DLP. Huidige DLP certificaten die niet voldoen aan de eisen van CROW 400 vervallen en wanneer werkzaamheden worden uitgevoerd in de zwaardere veiligheidsklassen dient het werk begeleid te worden door een R-DLP gecertificeerde medewerker. Vanaf 1 mei 2018 kan er bij het CROW worden ingeschreven voor het theorie- en praktijkexamen R-DLP.

De overgangstermijn tot de nieuwe CROW 400 duurt tot 1 januari 2019. Deze termijn en geldt ook voor het voldoen aan de diverse opleidings- en ervaringseisen (zowel door opleiders als door kandidaat DLP-ers). Certificaten van bestaande, ‘gewone’ DLP-ers blijven geldig tot het einde van bovengenoemde overgangstermijn, daarna moet een DLP-er kunnen aantonen dat hij/zij voldoet aan de nieuwe toets- en eindtermen, conform de CROW 400. Dat betekent in de praktijk mogelijk dat zij opnieuw examen moeten doen.Twijfelt u of het huidige DLP certificaat van u of uw medewerker wat verloopt na 1 januari 2019 voldoet aan de eisen van CROW 400? Vraag het na bij uw opleider!

DLP of R-DLP certificaat vanaf 1 januari 2019
Verloopt het DLP certificaat van u of één van uw medewerkers al vóór 1 januari 2019? Dan heeft u de keuze om een nieuw certificaat DLP (volgens de nieuwe toets- en eindtermen) te behalen of om het R-DLP certificaat te behalen. 

R-DLP
Voor de R-DLP worden geen expliciete eisen gesteld aan de (voor)opleiding; het examen R-DLP is van dien aard dat alle toets- en eindtermen worden geverifieerd. Dit betekent in de praktijk dat iedereen zich kan aanmelden voor het centraal door CROW georganiseerde examen R-DLP. Voldoende kennis en ervaring zijn wel essentieel om te slagen voor het examen. Een opleiding voor R-DLP is niet verplicht.
Het R-DLP-certificaat ontvangt de deelnemer nadat zowel het theorie- als het praktijkexamen succesvol zijn afgerond. Geslaagde kandidaten worden opgenomen in het officiële R-DLP-register dat op de CROW-website te vinden is.

Meer informatie
Zie voor meer informatie over het theorie examen deze link en zie voor meer informatie over het praktijk examen deze link.
Heeft u naar aanleiding van deze informatie vragen neem dan contact op met één van de adviseurs van CUMELA Advies via 033-2474940 of mail naar advies@cumela.nl.

Auteur: Richard Wolting
Bron: CROW