Grond in verzet

Persconferentie Grond in Verzet trekt de aandacht

Datum: 28 oktober 2019
Laatst bijgewerkt: 26 februari 2020
Door: Nico Willemsen
De door Grond in Verzet georganiseerde persconferentie in Waddinxveen ter voorbereiding op de actiedag vanwege de stikstof- en PFAS-problemen woensdag aanstaande op het Malieveld werd een doorslaand succes voor de stichting. Alle denkbare media van kranten, radio en TV waren vertegenwoordigd. Voorzitters Arnold Tuytel en Klaas Kooiker hadden zich goed voorbereid en lazen beiden rustig hun persverklaring voor. Daarna stonden ze als ware professionals alle journalisten geduldig één voor één te woord.

Arnold Tuytel trapte af en legde uit waarom volgens de stichting de politiek aan zet is. Dat deed hij door ook zijn persoonlijke betrokkenheid te tonen. Arnold en zijn vriend Klaas hebben beiden een jong gezin en hebben het ook goed voor met de natuur en de toekomst van hun kinderen. "De stikstof- en PFAS-problemen moeten zorgvuldig worden aangepakt, maar nu gebeurt er niks," aldus Arnold. "De pijn blijkt overal voelbaar! Van binnenvaartschippers tot architecten, van groen en agro tot transporteurs, van metaal, grondverzet, transport en handel, bouw en afbouw tot leveranciers installatiebedrijven en dienstverleners. Alles zit op slot! Daarom hadden we het beter kunnen noemen Nederland in verzet"
Wat betreft de stichting is de grens bereikt en houdt het de politiek persoonlijk verantwoordelijk voor faillissementen en ontslagen die er nu al vallen en die er nog gaan komen als er niet snel iets verandert. Arnold wist van het werkbezoek van Staatssecretaris van Veldhoven aan twee cumelabedrijven en een waterschap en het bezoek van Bouwend Nederland aan Minister Schouten vandaag. Hij hoopt dat het dit keer niet blijft bij mooie praatjes en valse beloftes. 

Manifest: ‘NL staat op slot, politiek trek ’t vlot’
De stichting wil het liefst terug naar de oude situatie en dat in de tussentijd de problemen zorgvuldig worden opgelost. Ook sluiten de actievoerders zich aan bij het manifest dat meer dan veertig branches en de twee koepelorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland woensdag 30 oktober aan de verantwoordelijke bewindslieden zullen aanbieden. Daarin staat dat projecten met weinig of geen stikstofuitstoot per direct weer moeten beginnen, dat voor stikstof snel een drempelwaarde moet komen en voor PFAS een praktische norm en een werkbaar handelingskader.

Code Oranje!
Klaas Kooiker kondigde voor woensdag 30 oktober code oranje af. Onder het motto ‘mensen ja, materieel nee’ maakte hij duidelijk dat het de vakmensen zijn wiens baan acuut op het spel staat. Al deze mensen riep hij op massaal gekleed in het oranje naar het Malieveld in Den Haag te komen. "Nederland zal het zien en horen. Het Malieveld komt bomvol met machines te staan. Dat regelen wij. We laten zien welk materieel door deze onnozele regels stilstaat, u zult enorm schrikken! Graafmachines, shovels, torenkranen, vrachtwagens, baggerboten, heimachines en nog veel meer!"

De stichting geeft aan 24 uur per dag te werken aan een publieksvriendelijke actie. "We laten diverse sprekers uit de meest getroffen sectoren en ook ondernemers die door dit waardeloze beleid worden geraakt aan het woord. Er zijn diverse optredens waaronder Bertus Staigerpijp en Henk Wijngaard. We gaan er vanuit dat na deze dag de politiek beseft dat zij nu aan zet is en dat verdere acties niet nodig zijn" Net als Arnold, waarschuwt Klaas de politiek "Als er voor 13 november geen werkbare regels zijn, laten we opnieuw van ons horen.

Publieksvriendelijke actie
Na het voorlezen van de persverklaring krijgen de twee voorzitters van de royaal toegestroomde pers vooral vragen over het aantal mensen en of dit betekent dat er geen snelwegen worden geblokkeerd. Aan schattingen van het aantal bezoekers wagen beiden zich niet. Wel laat Klaas zich ontvallen dat er misschien wel duizend machines op het Malieveld komen te staan.
Op de vraag of er ook wilde acties komen en of snelwegen worden geblokkeerd antwoorden beiden steevast dat dit niet de bedoeling is en dat zij een publieksvriendelijke actie voor ogen hebben. Maar dat ze niet alles in de hand hebben, begrijpen de aanwezige journalisten ook. Woensdag is geslaagd als het tot de politiek doordringt dat de grens is bereikt. Het liefst spreken ze de minister-president in hoogst eigen persoon. Daarom zeggen ze ook: "Nederland staat op slot, Mark trek 't vlot".