Inspiratiedagen 2020

Workshops Inspiratiedagen 2020

Datum: 15 januari 2020
Laatst bijgewerkt: 4 maart 2020
Door: Ilse Klaarenbeek
Workshops vormden het programma op de tweede dag van de Inspiratiedagen. Die bestond uit twee rondes inspirerende workshops: Rust in leiderschap, Spoedcursus Geluk, Gelukkig met pensioen, Gek op stress, Orde in de ruimte en Alleen rust kan je redden. Hier meer over de workshops.

Spoedcursus Geluk
De 31-jarige Lonneke van Dasler leerde ons in de Spoedcursus Geluk dat geluk an sich niet bestaat, maar het geluksgevoel wel! Lonneke is een slimme, jonge dame die alles goed voor elkaar had: tot ze thuis kwam te zitten met meerdere burn-outs. Alles wat ze leerde, bundelde ze in deze spoedcursus. Ze heeft ons uitgelegd hoe stress werkt in je brein en welk effect het heeft op je energie, spijsvertering en gemoedstoestand. Dat het effect kan hebben op je libido, kan zorgen voor spierpijn, hoofdpijn en verminderde concentratie. Haar tips om stress te verminderen? Slaap, eet en beweeg genoeg, bepaal wat je belangrijk vindt in het leven en wat je gelukkig maakt, maak verandering zo makkelijk mogelijk (bijvoorbeeld 1 procent per dag), haal adem, doe dingen met aandacht en: als je denkt, denk dan positief! 

Rust in leiderschap 
Ook in de workshop van Carrol Terleth werd stilgestaan bij het voorkomen van stress en het creëren van rust in leiderschap. De zaal was afgeladen vol met ruim 125 mensen en er moesten veel stoelen bij geplaatst worden. Met aansprekende en humoristische voorbeelden, cartoons en filmpjes leerde Carrol dat helderheid in je hoofd nodig is en een focus op wat je moet doen.
Een aantal stappen die je hiervoor kunt nemen: 

  1. Bepaal je doel(en)
  2. Bepaal de tussenstappen
  3. Is er een deadline? Zo nee: geen stress
  4. Moet ik het zelf doen? Zo nee: delegeren!
  5. Kan ik support krijgen? Wie kan me helpen? 

En het verschil tussen een baas en een leider? Een baas gebruikt zijn mensen om doelen te bereiken, terwijl een leider ze laat bloeien!

Orde in ruimte 
Voor de continuïteit van bedrijven is het van belang om alle vergunningen op orde te hebben: dit geeft rust! In de workshop Orde in Ruimte vertelden Johan van Dijk en Tom Luttikhold, adviseurs bij Cumela Advies, welke vergunningen je op orde moet hebben binnen de regelgeving Ruimtelijke Ordening. Via de website www.ruimtelijkeplannen.nl kun je per locatie bekijken welke regels er gelden en toetsen of je wel of niet voldoet aan de spelregels. Tom en Johan legden uit dat als zaken niet op orde zijn, ze gewijzigd moeten worden. Dit vraagt om een procedure waarin veel uitgelegd moet worden: ruimtelijke onderbouwing, archeologische toets, verkeersdruk, stikstoflast etc. Ook de dialoog wordt steeds belangrijker. Betrek je omgeving bij je plannen. Wat vinden je buren van je bouwplannen en hoe kun je tegemoet komen aan hun wensen? Dit geldt ook voor handhaving: ga uit van je eigen kracht een vrees handhaving niet, maar omarm het! 

Gek op stress
“Onze maatschappij maakt ons bang voor teveel stress, maar eigenlijk zouden we bang moeten zijn voor te weinig herstel” aldus Suzan Kuijsten. In haar workshop maakt ze mensen beter en slimmer in stress, in plaats van ze er vanaf te helpen. Stress is functioneel, zolang je maar genoeg herstelt! In de huidige maatschappij schakelen we niet meer voldoende terug en gaan we leven op onze stress-noodaggregaat. Je krijgt applaus en waardering als je doorgaat, als je overwerkt en over het randje gaat. Hiermee negeer je je stopemotie en vermoeidheid, gaat slechter slapen, wordt vaker ziek en krijgt lichamelijke klachten. We leiden massaal aan info-besitas, onze smartphones hebben alle herstelmomentjes (zelfs op de wc) uit ons leven gehaald en slapen is de grootste concurrent van Netflix. Een groot misverstand? Er zijn (op sporten na) geen inspannende activiteiten waar je energie van krijgt. Plezier en herstel zijn twee verschillende standen. Je krijgt alleen energie van: opladen! 
Een paar tips om op te laden? Neem een sabbatical van een uur, zet een spijbelkaart in, vertraag, eet niet achter je computer, neem een Nokia 3310 en gooi je smartphone eruit, neem je telefoon niet mee naar vergaderingen, werk met een koptelefoon op en verplicht jezelf om al je vakantiedagen op te nemen. Herstel, herstel, herstel! Kijk voor meer tips op www.nkstress.nl 

Alleen rust kan je redden
Sta je in een mijnenveld en kom je daar achteraf pas achter? Ben je ingekwartierd in de directe nabijheid van de tegenstander, slaap je dan lekker? Nederlandse militairen op uitzending verrichten taken voor vrede en veiligheid onder de meest moeilijke omstandigheden op plekken waar je eigenlijk liever niet wil zijn en moeten toch de rust bewaren. Kapitein Dave Botermans was door het Jongerenbestuur uitgenodigd om zijn ervaringen over zijn vijf bijzondere missies te delen op de Inspiratiedagen. Botermans geeft aan dat dat stresslevel nodig is om te overleven, adrenaline wordt aangemaakt en zorgt ervoor dat het lichaam super-alert op dreigingen reageert. 
Een goede voorbereiding in Nederland op de aanstaande missies zorgt ervoor dat je enigszins bekend raakt met het land en de mensen. Dat zorgt voor rust voordat je weggaat. Na afloop van missies krijgen de militairen de mogelijkheid om ‘fysiek te ontspannen’ in een relaxte omgeving. Botermans geeft ook aan dat een ‘klaaguurtje’ tijdens missies een top-oplossing is. Nuttig ook voor bedrijven, omdat je dan je hart kunt luchten! 

Gelukkig met pensioen
In de workshop ‘Gelukkig met pensioen’ leerden Dieuwer Heins en Ad Karelse van Cumela Advies ons hoe je rustig een bedrijf overneemt of overdraagt. Alles valt en staat hierbij met een goed overleg! Ga op tijd met elkaar in overleg en kijk welke koers er gevaren gaat worden. Is er een kind of zijn er kinderen die het bedrijf over willen nemen of moet er gekeken worden naar alternatieven? Moet er nagedacht worden over verkoop? Het is goed om na te denken over alle varianten en om je te laten adviseren en begeleiden. Zeker in familiebedrijven spelen verschillende belangen en emoties mee. Als eigenaar wil je dat het goed gaat met het bedrijf, je wilt dat je kind gelukkig wordt en je klanten tevreden blijven. En last but not least: je wilt zelf een leuke (pensioen)tijd hebben!